Polhems födelsedag firas runt om på Sveriges Science Centers

Polhems födelsedag firas runt om på Sveriges Science Centers

Dalenium

Hur fungerar mekaniska leksaker? Kolla in mekaniken i leksaker och bygg själv en saxgubbe i verkstaden. Vem var Christopher Polhem? Dalenium firar Polhem genom att ge dig möjlighet att lära mer om mekanikens fader i Polhemshörnan i teknikbiblioteket.

Teknikens hus

På Teknikens hus kan du i samband med Polhems födelsedag besöka en utställningsstation som består av tre delar:

  • En kulbana som anknyter bland annat till Polhems mekaniska alfabet och halvtransparenta illustrationer längs banan associerar till företeelser i den tekniska verkligheten och vardagen. Det kan till exempel vara mekaniken i en symaskin, en elvisp eller en bil.

 

  • Den andra delen av utställningen består av ett stativ där besökarna kan bygga sin egen kulbana.

 

  • Den tredje delen består av ett möte med Polhem, ett drama där besökaren bjuds på en resa i hans uppväxt, hans naturliga nyfikenhet och vad detta ledde till för Sveriges ekonomiska och tekniska utveckling.

Utställningen utvecklas och produceras i Teknikens Hus med stöd av Stiftelsen Björn Wahlströms Fond.

Tom Tit

Tom Tids Experiment erbjuder en utmaning i sann Polhems anda: Pulkafarkost med lagom glid. Utmaningen är att uppfinna en pulkafarkost som glider ner för att sluttande plan men som stannar vid en viss linje.

Vattenhallen, Kreativum, Fenomenmagasinet, Dalenium, Innovatum och Balthazar

Sex science centers firar Polhems 350års-dag med en Uppfinnarverkstad. Aktiviteten inleds med en kort inspirerande presentation om vem Christopher Polhem var och några exempel på hans uppfinningar. Därefter får besökarna tillverka en egen prototyp på deras bästa uppfinnaridé. Uppfinningarna fotograferas och kommer att visas upp på Polhem350s hemsida och Facebooksida.

(2011-12-18)