Tack för ett fantastiskt jubileumsår!

Tack för ett fantastiskt jubileumsår!

Jubileumsåret för Christopher Polhem går mot sitt slut. Vi har avslutat med inspirationseminarium och bokrelease på Fryshuset, där Michael Lindgren berättade om sin bok Christopher Polhems Testamente och bland andra Mona Sahlin talade om vikten att ge alla en chans att ta tillvara på sin potential. Video från seminariet kommer finnas tillgängligt att se här.

Vi har även firat Christopher Polhems 350-årsdag på Science Centers runt om i hela Sverige och vi på det nationella Polhem350-kansliet firade på Tekniska Museet där den nya utställningen Christopher Polhem – tillbaka till framtiden samtidigt invigdes.

Det har varit ett spännande år, där vi haft fokus på att både uppmärksamma den historiske personen Christopher Polhem och de tidlösa frågor han förknippas med – hur vi främjar innovationer och entreprenörskap, hur vi får teknikintresset bland unga att bevaras och utvecklas i skolan och hur vi ser till alla unga får en chans att likt Polhem prova sina vingar.

Ett axplock av det hänt under året:

  • Vi invigde projektet storstilat i Visby den 15 april under beskyddarskap av Kronprinsessan Victoria, då även Nationalkommittén sammanträdde för första gången. Se filmen från invigningen.
  • Under Almedalsveckan arrangerade Polhem350 dryga 20-talet arrangemang, där vi bland annat ordnade innovativa utvecklingsamtal och möten med ledande politiker och unga innovatörer. Se filmen från Almedalen.
  • Vi deltog på CETIS Polhemsknutar där vi nätverkade med lärare och lanserade vår webbsatsning för barn och unga, www.lillapolhem.se. På denna webbplats kan man se filmer om viktiga svenska uppfinnare och i ett roligt och lärorikt spel pröva på att gå i den unga Polhems fotspår. Vi har även tagit fram en lärarhandledning så att Lilla Polhem kan användas i skolan. Besök webbplats Lilla Polhem.
  • Vi arrangerade Polhemsutmaningen – en tävling där elever från teknikgymnasier över hela Sverige tävlade om att komma på egna innovationsidéer. Vann gjorde Voxnadalens Gymnasium från Ovanåker. Läs mer om Polhemsutmaningen.
  • Tidigare nämnda boken Christopher Polhems Testamente har varit ett av de viktigare momenten under jubileumsåret, då det blir ett konkret manifest av arbetet och som kommer bestå över lång tid.  Boken blev möjlig genom medel från Riksbankens Jubileumsfond och  är den enda nutida livsteckningen av den svenska mekanikens fader. Läs mer om boken.

Utöver detta och mycket annat har våra partners och intressenter gjort en mängd viktiga insatser  över hela Sverige. Vårt kansli har bara varit spindeln i nätet. Det är tillsammans med er som detta år blivit möjligt.

Polhem350 tar dock inte slut nu, detta var bara startåret för nätverkets arbete med att sätta agendan när det gäller innovationer och entreprenörskap under Nationalkommitténs flagg. Mer information om detta kommer efter årsskiftet.

Tills dess önskar det nationella Polhems350-kansliet god jul och gott nytt år!

0 Kommentarer

Trackbacks/Pingbacks

  1. Svenska uppfinnare | Atriumforum - [...] Tack för ett fantastiskt jubileumsår! | POLHEM350 [...]